Pesawat MAS MH17 Ditembak Jatuh Pemisah Ukraine?

Ini satu berita cukup mengejutkan dan tentunya perit untuk diterima kalau benar pesawat MAS MH17 jatuh terhempas setelah ditembak oleh puak pemisah Ukraine. Sukar nak dibayangkan perasaan sanak keluarga kepada 295 orang penumpang dan anak kapal MH17.

Menurut beberapa laporan luar negeri pesawat malang itu ditembak oleh peluru berpandu darat ke udara jenis ‘Buk’ yang memiliki jarak tembakan 30km dengan kelajuan 830m/s. Pihak Keselamatan Dalam Negeri Ukraine telah mengesahkan perkara itu. Continue reading

Menjelang Malam Tahun Baru…

Dah tak berapa lama lagi, dalam beberapa jam lagi malam tahun baru 2012 akan hadir dan tirai tahun 2011 akan dilabuhkan.

Actually aku baru saja melawat laman facebook kawan-kawan lama, salah sorangnya rakan pompuan yg pernah lalui sejarah hitam.

Teringat pasal kisah tragis dia yg dikongsikan time aku jadi kaunselor tak bertauliah utk dia dulu tu, jadi aku tulis entry ni hanya sekadar utk berkongsi pesanan terutama skali utk kebaikan rakan2 kita dari kalangan kaum hawa. Continue reading

Temuramah Eksklusif Bersama PapaGomo…

Hangpa kenal PapaGomo? Kalau ada yg belum kenal aku sarankan hangpa hantuk kepala hangpa kat dinding rumah Anwar, confirm Bung Anwar sepantas kilat keluar sambil mengomel panjang bercerita pasal marahnya dia pada PapaGomo.

Secara personal, aku sebenarnya belum pernah dapat bersembang dgn Bro PapaGomo ni cuma pernah tengok dari jauh sajalah time lepas berbuka puasa di sebuah hotel di PJ tempohari, time tu papaGomo, Parpukari dan bro MIK rasanya sedang sembang pasal misi ke Somalia. Continue reading

Seks Tandas Masjid Di Kelate…

Seminggu dua lepas kita dikejutkan dgn pengisytiharan ‘kenabian’ Nik Aziz oleh Ostaz Budak terencat. Sehari dua lepas pulak Ostaz badrul amin pi declare Anwar adalah bakal Imam Mahdi.

Setahun dua lepas, puak Pas dah declare Guan Eng sebagai kholipah lalu namanya di aminkan dlm doa khutbah jumaat oleh seorang pemuja Pas.

Pendek kata dah cukup ngam la. sorang di tabal sebagai ‘nabi’, yg soang lagi di angkat sbg ‘imam mahdi’ dan sorang kafir di anggap sebagai ‘khalifah’. Continue reading

Sesat Di Hujung Jalan, Balik Ke pangkal Jalan…

Malam tadi entah utk kali ke berapa aku hanyut dalam ‘kesesatan’. Dek kerana ‘jahiliah  & kesesatan’ itu menyebabkan aku menemui banyak ‘lorong-lorong kegelapan’.

‘Lorong kegelapan’ yg selama ini memang kerap aku temui semenjak 2, 3 tahun lampau, tapi malam tadi terasa macam makin banyak ‘lorong kegelapan’ baru yg menerjah kehidupan aku dan tentu sekali ramai yg lain di Selangor ni.

Entry kali ni aku nak berkongsi kelemahan aku yg amat kerap menyebabkan kehidupan aku berada dlm ‘kesesatan & jahiliah’. Continue reading

Majlis Bekwoh Anak-Anak Kelate Beberapa Jam Lagi…

Hanya tinggal beberapa jam lagi sebelum bermulanya perasmian “Majlis Bekwoh Anak-Anak Kelate” yg akan berlangsung di Stadium Bukit Jalil hari ni (Sabtu / 26 November 2011) pada jam 10.00 pagi nanti hingga 4.00 petang.

Semua rakan-rakan anak kelate pro UMNO dan Pas di jemput hadir, hok takdok parti nak sokong pun juga dijemput hadir.

Pendekkata tak kiro parti, semua boleh mari sebabnya kalaupun darah demo tu jika di toreh tetiba keluar darah kaler hijau putih atau ada yg ditoreh lengannya akan keluar biru laut warna darah dia, kot manapun berbeza akhir sekali warna hakiki darah kita semua tetap kaler merah. Continue reading

Seksualiti Merdeka: Hormati Gay Yang Tertindas?…

Parah… memang parah dah golongan liberal di negara kita ni.

Sejak berlakunya tsunami politik dalam PRU 2008 lepas nampak macam kian ramai golongan liberal & pejuang hak kebabasan berani menonjolkan diri depa secara terbuka.

Depa ni samaada golongan politikus, NGO mahupun orang perseorangan seakan nampak ‘sinar kebebasan’ yg selama ni depa terkongkong dgn dasar kerajaan yg sedikit tertutup dalam bab kebebasan tertentu. Continue reading

Orang Kita Kerap Sangat Tertipu & Ditipu…

Selalu sangat & acapkali orang kita tak kira bangsa Melayu mahupun lain-lain kaum bangsa menjadi mangsa penipuan.

Kita kerap dengar ramai gadis Melayu yg jadi mangsa santapan nafsu rakan online yg baru ditemui. Kita juga pernah dengar orang pompuan bekerjaya atau gadis ipt menjadi hamba seks si negro celaka ataupun jadi pompuan simpanan tokey duit non muslim.

Acap jugak kita baca berita gadis atau pompuan yg dah matured jadi keldai dadah selepas berkenalan dgn negro lahanat mahupun mat salleh yg akhirnya terkapailah depa di luar negara menanti tali gantung. Continue reading

31 Oktober 2011 – Tarikh Bersejarah 7 Bilion Manusia…

Planet bumi yang seluas 510 juta km persegi ini yg mana kira-kira 30% daripadanya adalah daratan manakala baki selebihnya seluas 361km juta persegi lagi adalah lautan saban detik sentiasa dengan rela hati & gembira menerima penghuni baru.

Suatu ketika dulu sejak wujudnya manusia di muka bumi ini ia mengambil ratusan juta tahun utk mencecah angka 1 bilion umat manusia pada tahun 1804 namun kini dengan setiap detik jam lebih 10,000 penghuni baru dilahirkan di seluruh dunia telah membolehkan angka 7 bilion menggantikan angka 6 bilion dalam jangka waktu hanya 12 tahun. Continue reading

Zaman Kegilaan iPhone…

Terus terang aku cakap seumur hidup aku hanya baru 2 kali saja pegang telefon iPhone. Tengok pada rekabentuknya memang cantik, eksklusif dan kaboom dia punya applications.

Teringin jugak nak memiliki menda alah ni, tapi memikirkan keadaan ekonomi poket aku belum begitu stabil terpaksalah lupakan saja.

Begitu jugak dgn Ipad pun cukup menarik & bergaya rekabentuknya, hanya sekali saja aku berpeluang test gitu-gitu. Rasanya tak mustahil menda tu bakal menggantikan laptop & netbook dalam tempoh beberapa tahun terdekat ni. Continue reading

Yuran Sekolah, Wardina & Yuran Taska PASTI…

Mintak maaflah nooo sebab hampir seminggu tak update blog ni, sedikit busy dgn kehidupan harian.

Apapun terima kasih tak terhingga kpd para pengunjung yg saban hari tidak pernah lupa menjenguk blog XPressMinda ni.

Ok, kali ini kita fokus seketika pada salah satu input dalam Bajet 2012 yg dibentangkan oleh PM, Dato’ Seri Najib pada 07 Oktober 2011 yg lepas yakni berkenaan pemansuhan yuran sekolah rendah dan yuran sekolah menengah. Continue reading

Samseng Berparang Makin Menjadi-Jadi Di Negeri Berkebajikan…

Dah jadi macam penyakit bermusim pulak, lepas satu timbul lagi satu. 28 Ogos 2011 lepas rompakan berparang berlaku di Selangor, kali ni samseng berparang pulak bermaharalela di Penang yg jugak negeri berkebajikan ala PR.

Satu persamaan di kedua-dua buah negeri ni, ialah kewujudan banyak pusat mengurut dan pusat hiburan yg tumbuh macam cendawan semenjak suku kedua tahun 2008.

Bila ada pusat mengurut, pusat hiburan, kelab malam bersepah tak dapat tidak kita tak boleh lari drpd bercakap kesan sampingan gejala samseng. Itu hakikat. Continue reading

Demo Mini Skirt…

Geng-geng mini skirt pun dah reti berdemo skang. Tapi ni bukan di Malaysia la, tapi di Jakarta.

Depa berdemo utk protes kenyataan Gabenor Jakarta yg menasihatkan supaya orang pompuan mengelakkan diri drpd memperagakan mini skirt kerana ia berisiko boleh menyebabkan berlakunya kejadian tak diingini.

Komen Gabenor tu berkait rapat dgn satu kes rogol  secara berkumpulan yg melibatkan seorang mangsa berumur 27 tahun pd 1 September lalu di Jakarta ketika mangsa menggunakan perkhidmatan minivan. Continue reading

Rompakan Kedai Mamak, PDRM Berjaya Selesaikannya…

Memang mantap, memang class Polis Di Raja Malaysia (PDRM). Kes berlaku pada 28 Ogos 2011, tak sampai 3 minggu akhirnya dapat jugak tangkap penyangak & penyamun tu.

Bila kita tengok video cctv rompakan berparang tu, peh.. memang kecut perut dibuatnya. Rasanya kalau ada customers atau tuan kedai yg pi melawan sahih penyangak berparang tu tak fikir panjang terus tetak je agaknya.

Ni alang-alang dah settle kes ni, boleh dah kot pi singgah semula pekena segelas dua teh o ais. He..he.. berani ka? Continue reading

Namewee Nak Jumpa Najib…

Tak faham aku apa yg specialnya namewee tu? Apa yg menyebabkan pentingnya namewee hingga Najib boleh beri ruang masa utk berjumpa dgnya?

Nak kata nak bincang pasal negara jauh sekali. Nak bincang pasal namewee nak minta maaf kepada orang Melayu Islam jauh panggang dari api.

Rupanya hanya utk kemukakan masalah yg dia hadapi time menerbitkan filem Nasi lemak 2.0, itu aja rupanya.

Namewee tu sapa? Penerbit filem yg dah banyak terbitkan filem bersejarah dan bermanfaat ka? Pengiat seni negara ka? Continue reading

Cukai 6% Prepaid Di Tangguhkan…

Bolehlah bernafas lega, cukai 6% tu ditangguhkan dulu. Kan bagus kalau time Astro dulu pun buat lagu ni.

Tapi bila namanya tangguh tu, belum ada lagi jaminan yg ianya tak dilaksanakan. Cuma bila kerajaan kata akan adakan perbincangan lanjut dgn pihak Telco bolehlah kita mengharapkan sesuatu yg lebih konkrit pd masa depan.

Tima kasihlah noooo. Jasa baik kami kenang, kalau kasi muktamadkan secepat mungkin lagi bagus. Continue reading

Sambutan Aidilfitri Bersama Najib Bikin Pas & Anwar Sasau…

Apa malang nasib Pas dan Anwar, lain yg di harap lain yg jadi. Lain yg dirancang lain pula yg berlaku.

Sia-sia kerja propaganda PR selama 3, 4 hari sebelum majlis sambutan raya Majlis Rumah Terbuka 1Malaysia di Permatang Pauh tu berlangsung.

Duit prepaid utk sms, modal buat bendera Pas dan PKR serta kempen mulut-mulut gagal jugak menghalang orang ramai drpd menghadiri majlis beraya bersama Najib. Continue reading

Kempen: Kurangkan Topup Hingga Cukai 6% Prepaid Di Batalkan…

Memandangkan produk prepaid ni bukannya satu menda yg wajib dlm kehidupan, masih boleh di kawal penggunaannya, jadi tidak menjadi masalah utk kita menggurangkan jumlah topup sebagai salah satu usaha utk protes.

Say No 6% Service Tax

Kita bukan boikot, sebaliknya sekadar satu protes sebagai salah satu cara meluahkan kemarahan. Tiada demostrasi, tiada mogok lapar dan tiada kekerasan. Continue reading

Cukai 6% Prepaid… Kaji Jangan Tak Kaji…

Kata Dato’ Seri Najib, kerajaan tak pernah luluskan permohonan syarikat telco utk mengenakan caj 6% utk topup prepaid & pek permulaan produk tu.

Cuma harapnya janganlah jadi macam kes Astro walaupun tak diluluskan oleh kementerian tapi Astro tetap berkeras menaikkan harga langganan.

Dalam hal macam ni, kerajaan kena tegaslah. Usah pandang remeh temeh, menda yg kita kadang kala anggap kecil nilainya tapi bagi kebanyakan orang ia besar. Continue reading

Cukai 6% Prepaid…

Ni la masalah dgn orang business, asyik duk nak kejar untung berjela-jela je.

Apa sangatlah bebannya kalau kekalkan saja tanggungan 6% bg setiap prepaid card tu under syarikat masing-masing. Kalau since 1998 boleh tanggung takkan skang dah tak boleh?

Zaman skang ni penggunaan telefon dah jadi satu kemudahan asas, kalau pengguna tak buat call depa akan sms, pendek kata untungnya tetap masuk jugak utk company telco. Continue reading

Telaga Boring…

Biasa kita dengar pepatah ‘perigi cari timba’, ‘lupak jadi perigi’ ataupun ‘berkelahi dengan perigi akhirnya mati dahaga’. Satu lagi yg kerap kita dengar ‘perigi buta’

Peribahasa pasal perigi boring tak tahu ada ke tidak. Terus terang cakap ini first time aku dengar wujudnya telaga boring.

Rupanya ada juga telaga yg keboringan. ha..ha.. Continue reading

Hati-Hati Makan Lewat Malam…

Bukan nak nasihat supaya jangan makan lewat malam, cuma sekadar berkongsi ketakutan betapa bahayanya keluar makan di kedai-kedai mamak di saat ramai insan lain tengah nyenyak tidur.

Aku ni tergolong dlm kalangan yg kerap keluar makan-makan dan lepak bersama kawan-kawan di kedai mamak terutama selepas selesai semua urusan harian.

Kerap jugak keluar sendirian cari roti canai dan pekena segelas teh o ais bila terpaksa menyiapkan kerja hingga lewat dinihari. Continue reading

Sebab Pulut Santan Binasa, Kerana Facebook Melayang Nyawa…

Kalau tanya sapa saja atas dunia ni, boleh dikatakan sebahagian besarnya ada akaun facebook masing-masing. Dari sebesar-besar usia hinggalah budak yg baru sekolah tadika pun dah ada facebook.

Ada segelintir yg dulunya buta IT sepatah haram tak tahu apa itu komputer sanggup makan maggi sebulan dua utk simpan duit beli laptop semata-mata utk join facebook selepas tertarik duk dengar member-member sembang pasal facebook.

Pendek kata facebook adalah segalanya bagi sesetengah kita, siang malam facebook, makan facebook, tidur facebook, Continue reading

1 Syawal 1432H, Selamat Hari Raya Aidilfitri…

1 Syawal 1432 Hijrah telah pun tiba, sempena kedatangannya aku mengambil kesempatan ini utk mengucapkan Salam Aidilfitri dan selamat berhariraya utk semua umat Islam.

Semoga hariraya ini semakin mngeratkan hubungan kalian semua sesama keluarga dan family tercinta.

Tatkala kita bergembira menyambut hari kebesaran ini, ingatlah tidak semua kalangan kita sedang bergembira kerana ada antara kita yg sedang berduka, ada yg sedang kelaparan dan ada yg sedang bergenang air mata kerana ketakutan. Continue reading

ISA Itu Pencegahan Bukannya Hukuman…

Matlamat Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) sebenarnya bersifat mencegah daripada berlakunya kejadian yg tak diingini disamping utk mengelakkan keselamatan negara daripada terancam.

Berbeza dgn hukuman yg dijatuhkan oleh mahkamah  yg matlamat utamanya adalah bersifat menghukum atas kesalahan yg telah dilakukan oleh seseorang individu berdasarkan bukti-bukti yg dikemukakan semasa perbicaraan.

Dalam Islam kita digalakkan mencegah sebelum berlakutnya sesuatu penyakit kerana utk mengubati penyakit kerap kali memakan masa dan ada kala belum tentu berjaya. Continue reading