YB Saifuddin Nasution, Parlimen Machang Apa Cerita?

Skang ni Saifudin Nasution masih sibuk lagi dgn isu lembu NFC, sibuknya Saifudin dgn kebajikan lembu hingga lupa hak kebajikan rakyat yg diwakilinya di parlimen Machang.

Ini yg orang kata kuman seberang laut nampak, gajah depan mata buat-buat tak peduli. Pagi petang siang malam hanya tahu duk check kain orang alih-alih kain sendiri yg koyak rabak dia tak tahu.

Saifudin Nasution ni antara beberapa player import yg carik makan utk jadi YB segera di Kelantan dgn bermodalkan sokongan solid ramai penyokong Pas.

Bukan kita tak ahu, ramai pemimpin Pas dan PKR yg takde sokongan grassroot di tempat sendiri akan angkat kain baju dan pinggan mangkuk depa pindah pi Kelantan kerana tahu peluang utk jadi YB di Kelate lebih cerah. Politik carik makan beb…

Dah tebalik, pemimpin politik yg nak carik makan pindah pi Kelantan, rakyat bawahan yg nak carik rezeki berhijrah carik kerja utk meneruskan kehidupan di negeri lain.

Pas Kelantan dan negeri Kelantan tu sendiri dah lama jadi tempat pembuangan pemimpin-pemimpin Pas & pembangkang dari luar Kelantan yg banyak bercakap tapi kerjabuat utk rakyat yileks.

Salahuddin Ayub, Dr Hatta Ramli, Mat Sabu, Nasharuddin termasuklah Saifudin tu semua adalah antara pemimpin Pas dan PKR yg pernah dan sedang memegang jawatan YB parlimen (MP) di Kelantan.

Pendek kata semua depa ni kalau campak semula ke negeri masing-masing, confirm takde sorang pun akan menang ataupun berpeluang merasa keempukan kerusi YB.

Depa ni pulak bukannya memang dah bermastautin lama di Kelantan nuu, tapi menjadi pemastautin segera beberapa bulan sebelum pilihanraya umum sekadar utk melengkjapkan syarat “calon mesti tinggal di kawasan yg mahu di tandingi”.

Kalau dah bertahun-tahun berbelas tahun memang dah bermastautin di sesatu negeri tu memang takde orang kisahpun kalau betul bertanding utk kebajikan rakyat, tapi masalahnya dalam banyak kes melibatkan pemimpin Pas dan PKR ni, semuanya instant macam makanan segera.

Yang penting bagi depa mana-mana pemimpin yg depa fikir bernilai utk Pas & pandai ambik hati Nik Aziz misalnya maka layaklah dia menjadi YB segera walaupun soal kebajikan & kerjabuat utk rakyat di tahap zero. Lagi kuat kokokan seseorang pemimpin politik dalam ceramah, lagi besar markah utk jadi YB payung terjun di Kelantan bagi pihak Pas atau PKR.

Kali ni meh kita selongkar skit permasalahan di area yg di wakili oleh YB Saifudin merangkap pemimpin berjerawat batu yg sedang popular dgn kebajikan lembu NFC.

Petikan artikel di bawah ni di nukilkan oleh blogger Pewaris Wasiat. Sama-sama ikuti keluh resah beliau sebagai anak watan parlimen Machang.

TAIK PAS DAN PAKATAN DI MACHANG….

Salam untuk semua Rakyat Machang…

Best jugak dapat jalan-jalan kat Machang…sambil makan durian dapat gak laa melihat dan bersembang dgn rakan sekolah…
Bukan nak mengata tetapi memang terang dan tersuluh…sakit mata, sakit hati, sakit telinga…eeeeiiii kalau ikut kan nak jeer aku kata Bangang lagi Bahlol…

Dah lebih 20 tahun PAS memerintah Kelantan dan PAKATAN dah beberapa tahun..aper pun tarak…!!! usah kan pembangunan, Harta Rakyat pulak dikebas…dan diagih-agihkan sesama ahli PAS… (episod kebas mengebas ni tunggu Pewaris Wasiat ceritakan dalam episod yang lain)

Dipendek kan cerita, kat sini Pewaris Wasiat nak cerita pasal PAS & PAKATAN di Machang, Kelantan….

Islam laa sangat PAS ni…Islam taik…!!! Kalau setakat nak masuk kampung pegi tahlil, setakat ziarah orang sakit tetapi segala kemudahan dan infra di abaikan maka jawabnya setakat tuu jer laa yang Rakyat Machang dapat…pagi dok kedai kopi, petang dok kedai kopi, malam pun dok kedai kopi…!!! apa pun takder Kesian…!!! yang kaya Ahli Majlis Bandaran Machang, YB YB PAS, YB PAKATAN, Cina-cina dan kroni kroni Pakatan Haram Jadah…

Sepanjang duk bejalan kat Machang memangla Pewaris Wasiat Nampak ada bagunan baru yang naik,salah satunya deretan kedai dihadapan Pasar Machang bersebelahan Stesen Teksi….. pun haram jadah, dibahagi-bahagikan sesame Ahli Majlis, tak ker islam taik namenye tuu…(PAS + PAKATAN).
Banyak lagila yang diceritakan oleh rakan Pewaris kalau boleh Mc’Dee pun nak ditukar kepada Mc’Pas… lagi cam sial….!!!!

Duk bergaduh sesame sendiri last-last sekali Medan Rakyat disodok dibagunkan deretan kedai pun dibahagikan sesame ahli….takleh bla laa…. Dah memag dasar Alibaba Bujang Lapok,pakai serban besar bakul kepala rakyat diketuk-ketuk!!!

Machang hanya terdapat satu Padang bola, disitula tempat Rakyat Machang beriadah dari zaman Pewaris Wasiat kecik sampailah dah tua bangka ape pun tak daa..usahkan lampu spotlight lampu Kalimantan sebiji pun tunggu nak jatuh atas kepala..Memang tak guna…!!! Ingatkan PAS dan PAKATAN memerintah bolehla semuanya berubah tapi sama sahaja semuanya macam haram jadah….Naseb baik la rakyat Machang ,Pemuda Machang ni bukan kaki reformasi kalau tidak dah lama berarak pergi rumah YB…(ajaran PAKATAN Haram Jadah)

Lagi takleh masuk akal,muka dekat poster penuh di setiap simpang sampaikan dekat kerusi batu pun ade name YB….Wahai YB Saifudin Nasution memang layak la aku panggil ko YB Batu, samela satandart otak enkau dengan kerusi batu.Rakyat Machang bukan nak tgok poster dan baner…Rakyat Machang inginkan kehadiran engkau barula masalah akan selesai..

Satu hal lagi…Setiap simpang jalan berlubang-lubang silap haribulan pakchik yang nak gi masjid yang naik motor boleh masuk lubang tersembam,dah terjadi pun…beberapa minggu yang lepas seorang pakchik mati kerana jatuh kedalam lubang semase naik moto…..Ko taw tak hal ni???
Sambungan…. Klik sini

Utk mudah pembacaan better singgah di blog Pewaris Wasiat, siap ada gambar-gambar dan pelbagai keluhan lain.

Kot ye sibuk sangat duk mengira taik lembu apa la salahnya try balik kawasan sendiri utk check apa keperluan rakyat bawahan di Machang, Kelantan tu.

Payah sangat ka nak balik kawasan sendiri barang sekali atau dua kali seminggu? Bukankah time kempen dulu tu hang selalu sangat tonjol muka berjanji itu ini demi keselesaan rakyat ka?

Tok Pa yg sibuk tiap hari sebagai menteri pusat pun paling tidak sekali seminggu confirm ada kat Jeli pi tinjau masalah rakyat dan selesaikan permasalahan penduduk, takkan hang yg cuma jadi setiausaha PKR terlampau sibuk mengalahkan menteri?

Annuar Musa yg tengah sibuk dgn urusan team Red Warrior pun saban minggu tak lokek mengharungi denai kehidupan rakyat dan cuba selesaikan kehendak umum, takkan hang yg cuma sibuk dgn file dan meeting propaganda tu takde sedikit masa utk jaga kebaikan penduduk Machang?

Awang Adek dalam duk sibuk membantu menguruskan kewangan negara sebagai Timbalan Menteri Kewangan pun takde masalah utk pulang sekurang-kurangnya 2 hingga 4 kali sebulan utk tengok-tengokkan masalah rakyat, ini yg jadi setiausaha cabuk parti nak tengok muka pun susah. Balik-balik nampak poster saja.

Payah nak berkira dgn pemimpin Pas dan PKR ni, depa cuma muncul time pilihanraya utk carik undi, bila time rakyat perlukan depa yg depa selalu duk bagi ialah ceramah politik yg kerap diiringi dgn usung uncang dan tin milo, itu saja la.

Tapi ye la, nak buat lagu mana, dah lama kita tahu peel perangai pemimpin Pas dan PKR ni cuma gah time atas pentas dan time ada isu saja utk balun sana sinun, nak harapkan kerjabat kebajikan, stakat atas kertas utk jadi slogan aja la. Pah ke ceroh la jawabnya.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s