Bershit 3.0: Mat Sabu Ketuk Tong Kosong…

Wah.. bukan main garang Mat Sabu duk kempen keliling kampung sambil war-warkan planningnya utk mengadakan Bershit 3.0 Februari 2012 ni.

Ni katakanlah jadi Bershit 3.0, ntah sapa pulak yg akan berlakon mati hidup kembali, ntah sapa pulak yg akan menjauhkan diri daripada masjid semata-mata utk solat atas jalanraya dan sapa pulak la yg akan kelentong kata pajero polis langgar motor dia.

Pembangkang di Malaysia ni memang dah tahap kering idea dan makin lama makin nampak tembelang depa yg suka kepada demonstrasi jalanan berbanding kerjabuat berbakti kepada rakyat.

Depa ingat dgn tunjuk kekuatan atas jalanraya ni boleh dapat sokongan majoriti besar rakyat ka?

Time ekonomi down dan kepimpinan negara pulak kurang cergas macam zaman Tun Pak Lah dulu boleh la dapat sokongan, tambah2 bila time tu pengangguran banyak dan ekonomipun tak berapa nak sihat.

Skang ni tengah elok-elok ekonomi Malaysia dalam proses nak naik semula dan pelaburan FDI pun dah meningkat kembali, time ni la depa sibuk nak buat kerja budus yg boleh meranapkan semula semua usaha-usaha memperbaiki ekonomi dan kehidupan rakyat.

Sedang pemimpin BN sibuk duk bangunkan negara dan utamakan kerjabuat utk kbaikan rakyat time ni la puak hamlau pembangkang duk plan nak menyusahkan kehidupan rakyat dgn planning budus.

Pas Tetap Sertai Bersih 3.0

ALOR SETAR – Pas mengingatkan kerajaan sekiranya lapan tuntutan Bersih 2.0 tidak ditunaikan sebelum Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13), parti itu akan menyertai perhimpunan Bersih 3.0, yang dijangka diadakan Februari depan.

Timbalan Presiden Pas, Mohamad Sabu berkata, sekiranya PRU13 diadakan menggunakan sistem sedia ada, pihaknya percaya agak sukar untuk Pakatan Rakyat (PR) mengambil alih Putrajaya kerana sistem pilihan raya itu belum bersih dan telus.

“Jika tuntutan Bersih 2.0 belum ditunaikan, penganjurnya bercadang buat himpunan Bersih 3.0. Kali ini ahli Pas wajib hadir untuk tuntut pilihan raya yang bersih,” katanya, ketika berucap pada ceramah perdana ‘Parlimen akan dibubarkan’, di Markaz MTD Sri Burhan Tok Sibil, Jalan Datuk Kumbar, malam kelmarin.

Menurutnya, kerajaan sewajarnya mengambil iktibar daripada kejadian yang berlaku di dunia Islam kebelakangan ini, yang menyaksikan kerajaan bertukar tangan melalui tunjuk perasaan hingga menyebabkan ramai rakyat terkorban.

“Kita hanya tuntut lapan perkara secara aman, Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) janji bersihkan daftar pemilih namun kita mahu lihat hasilnya sebelum PRU13,” katanya.

Mohamad turut meminta supaya tafsiran kehakiman dibuat terhadap Rang Undang-undang Perhimpunan Aman 2011 yang diluluskan kerajaan, kerana didakwa bertentangan dengan perlembagaan.

“Kita sudah failkan kes ini dan peguam kita akan mohon supaya hakim dapat menangguhkan pelaksanaan undang-undang itu. Rakyat tiada hak langsung untuk berhimpun kelak, sehingga Majlis Peguam yang arif dalam perundangan pun turut bantah,” katanya. – Sinar Harian

Sumber: Sinar Harian & Detik Perubahan

Tak abis-abis duk mengomel kata pilihanraya tak adil dan penuh penyelewengan, walhal dek kerana sistem yg samalah Pok Nik masih duk tongkat langit pegang kuasa hingga skang.

Dek kerana pilihanraya yg dikelolakan oleh SPR menggunakan sistem samalah yg menyebabkan DAP, PKR dan Pas menguasai Selangor, Penang. Perak dan  Kedah time PRU 2008 lepas.

Mat Sabu hanya tahu beria-ia duk tuntut SPR & kerajaan tunaikan 8 perkara yg jadi agenda Bershit 2.0, sedangkan negeri-negeri pemerintahan PR  yg duk agungkan 10 perkara kebajikan ala Buku Jinggay dan negeri kebajikan yg dinukilkan dan digendang keliling negara tu pun sampai skang terkongtang konting takleh nak langsaikan sampai skang.

Ambil contoh mudah perihal pendidikan percuma cukuplah, tadika Pasti di negeri Kelantan, Kedah, Penang dan Selangor sampai la nie tetap kena bayar pendaftaran minima RM250 hingga maksima RM360. Tu utk register saja. Bayaran bulanan yg RM50 hingga RM80 sebulan tu belum kira lagi.

Tu simple saja tu, punyalah besar bas duk kata nak bagi pendidikan percuma sampai skang 21 tahun duk perintah Kelantan pun yuran sekolah Pasti tetap takde percumanya.

Tapi, yelah.. Mat Sabu mana ada reti malu & mana reti selak kain sendiri, yg dia tahu duk komplen kain orang lain nampak macam koyak kemudian jaja merata tempat. Pasal bab sembang serah saja pada dia. Pung pang pung pang sana sini, habuk pun tarak, kain puak dia sendiri koyak rabak dia tak ambil port.

Balik-balik duk sembang tin kosong kemudian balaci bawahan pulak tetap setia jalankan tugas bawan tin milo utk pau rakyat yg datang dengar ceramah. Ceramah pun kena bayar bai…

Bab kelemahan SPR semua orang maklum dalam duk handle berbelas juta pengundi tentu saja ada yg tercicir dan ada yg tersilap. SPR tak pernah ikut resam Pas yg suka sembunyi kelemahan simpan bawah karpet.

Takde masalah utk SPR memperbetulkan kesilapan termasuklah tolong betulkan semula senarai pengundi berdaftar yg pernah di alihkan tempat mengundi semasa Pas aktif memindahkan ramai pengundi di awal tahun 2000 dulu tu.

Nak faham gerak tari Pas, PKR dan DAP selepas era pasca PRU 2008 ni mudah aja, kalau depa bising pasal sesuatu  2 saja yg korang boleh bayangkan.

Satu, depa tahu depa punya kelemahan dah sampai tahap kronik pada mata rakyat,… kedua, depa terhimpit & sedang sembunyikan something yg ‘serba tak kena’ yg busuknya mengalahkan telur busuk.

* Time Bershit 2007 sekitar 30,000 hadir. Datang Bershit 2.0 hanya tinggal around hampir 10,000 yg tunjuk muka. Agak-agak kalau Bershit 3.0 berapa orang yg sanggup berhujan panas utk Mat Sabu, Ambiga dan Anwar? Atau berapa orang pulak yg akan mati hidup kembali?… Cer citer.. cer citer..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s