Umrah & NFC vs Lembu PKR…

Sekali lagi Saifuddin al jerawat bikin haru dek kerana dirinya yg keliru. Marah betui Saifuddin kononnya Pengerusi Eksekutif NFC dah salah guna dana awam utk mengerjakan umrah bersama anaknya.

Betui ka salahguna dana?… Hakikatnya takde pun salahguna dana, sebab duit tu bukan lagi duit kerajaan sebaliknya duit sejumlah RM250 juta tu dah jadi milik NFC sebabnya ianya adalah berbentuk pinjaman dan NFC perlu membayar semula duit yg di pinjam mengikut tempohnya.

Samalah macam duit perniagaan yg kerajaan berikan pinjaman kepada peserta AIM (Amanah Ikhtiar Malaysia), Tekun ataupun pinjaman mikro kredit yg lain, bila duit dah di terima peserta maka tanggungjawab pengurusan wang tu terletak di bahu peserta dan bukan lagi tanggungan kerajaan.

Yg buat isu NFC jadi hangat ni dek kerana suami & anak Shahrizat ada kepentingan dlm syarikat NFC tu, itu yg sedap puak liPas & Keldaian pi balun sesuka hati dgn mengaitkannya sebagai projek kroni menteri.

Tapi depa tak pulak balun pasal kroni nepostisme dlm kerajaan negeri Selangor dan Kelantan. Anak Nik Aziz yg bernama Nik Abduh tu yg dilantik sbg AJK MPKB-BRI di Kelantan tu takde pulak depa nak sentuh jadikan isu.

Depa tak jugak sibuk mempersoalkan kenapa Anwar letak bininya sebagai Presiden PKR sedangkan dia sendiri adalah Ketua Umum PKR.

Berbalik pada isu NFC & duit soft loan Rm250 juta ni, apa yg kerajaan nak tengok resultnya kelak ialah perniagaan yg di berikan pinjaman tu berdaya saing dan ada potensi, kalau wujud salah urus atau kegagalan ataupun tak menepati apa yg tercatit dlm kertas kerja, bukan pulak bermakna peminjam akan terlepas drpd tanggungjawab membayar semula duit yg di beri pinjam oleh kerajaan tu.

Lagipun dlm laporan audit negara 2010 takdelah pulak sebarang saranan drpd pihak audit yg mahu kerajaan menyekat projek penternakan lembu & pengedaran daging lembu NFC tu, pihak audit hanya menyarankan supaya di tambah baik beberapa fasiliti selain mencadangkan supaya NFC  berusaha mencapai sasaran depa.

NFC nak beli kondo ka, nak pi umrah ka, nak tambah bini ka.. tu bukan urusan kerajaan & kementerian pertanian, tugas uruskan duit tu dah jadi tanggungjawab syarikat atau individu yg mohon pinjaman. Tugas kerajaan pulak, kalau projek tu gagal, next time tiada lagi pinjaman namun duit sebelumnya yg di beri pinjam tetap wajib di bayar oleh peminjam.

Gitu jugak bila kerajaan pusat melalui Perdana Menteri ketika itu, Tun Dr Mahathir apabila meluluskan pinjaman soft loan RM600 juta kepada Kelantan utk tujuan baik pulih dan tingkatkan bekalan air bersih utk rakyat, maka duit RM 600 juta tu dah jadi tanggungjawab kerajaan Kelantan utk uruskan macam yg depa rancangkan masa mohon pinjaman tu.

Bila sekarang kecoh isu air di Kelantan yg masih berada di tahap mendukacitakan, bukan tanggungjawab Dr Mahathir utk menjawab apasal dana RM 600 juta tu gagal menyelesaikan masalah air di Kelantan.

Duit RM 600 juta yg Tun Mahathir bagi tu dah bukan urusan Tun Mahathir utk ambik tahu macam mana ia dibelanjakan, tanggungjawab Tun Mahathir kemudian Pak Lah dan terkini Dato’ Seri Najib ialah utk collect semula duit pinjaman tu. Berjaya atau gagal Nik Aziz mengatasi masalah bekalan air di Kelantan, tukang jawabnya ialah Nik Aziz & kerajaan Kelantan.

Kalau hangpa nak kahwin duit tak cukup kemudian hangpa pi pinjam dgn bank, nanti malam pertama hangpa nikah tu sapa yg akan jadi tukang skru bini hangpa? Pegawai bank yg luluskan pinjaman ka yg akan skru bini hangpa disebabkan duit tu dia yg luluskan?

Bila bini hangpa belum mengandung walau dah kahwin 2 tahun, mak mentua hangpa nak marahkan pegawai bank tu ka? Gila apa nak pi marah pegawai bank yg hanya luluskan pinjaman sedangkan tukang skru ialah hangpa sendiri, so dah tentu mak mentua marahkan hangpa ataupun suruh hangpa laki bini pi buat checking di mana2 pusat rawatan utk check kat mana silapnya.

Gitulah dlm kes NFC ni, takdak sebab utk kerajaan tolong jawab apasal belum capai matlamat dan apasal depa beli kondo dan kenapa guna duit company utk pi umrah.

Tapi sembang pasal umrah ni, blogger Wangsa Maju ada ceritanya. Aku tolong tempek printscreen dari blog bro Wangsamaju utk tatapan hangpa semua.

Baca berita selanjutnya di Blog Wangsa Maju

Ada banyak perkara lagi pasal NFC yg blogger Wangsa Maju akan dedahkan pasal umrah tu, hangpa tunggu la acara melondehkan kebebalan Saifuddin & lembu PKR yg lain.

Kebanyakkan lembu-lembu PKR dan Pas aku berani cakap la, depa sikitpun tak baca laporan penuh audit 2010 tu, makan jenis bersuap tak kira apa saja yg pemimpin Pas dan PKR hulurkan. Tu ramai yg bebal 3 suku.

2 thoughts on “Umrah & NFC vs Lembu PKR…

  1. U r so stupid to give this kind of story…u r not human if u cannot realized that NFC is general public interest…the amount is 250 million!…only insane people like u can’t differentiate between facts n reality…I am among the wanita UMNO who is absolutely support the revealing of this.fiasco by PKR…how could u compare Kelantan, state with Sharizat family business!..bodoh..

    • ramai orang boleh mengaku dia wanita UMNO dia pemuda UMNO atau dia rapat dgn si polan ni dan si polan tu. Cina rasis DAP pun ramai yg mengaku dia Melayu UMNO kemudian cucuk sana cucuk sini sama seperti Melayu Pas yg mengaku Cina kemudian sebarkan kebencian masyarakat Cina pada UMNO & kerajaan.

      kalau NFC adalah melibatkan kepentingan ramai atas dasar wang RM250 juta tu pinjaman drpd kerajaan pusat melalui kementerian pertanian, habis tu bekalan air di kelantan yg melibatkan bantuan loan RM600 juta tu kiranya bukan melibatkan kepentingan ramai ka?

      kalau nak cerita pasal business family atau kroni, pi check dulu anak mb mana yg pernah beria-ia nak ambik alih syarikat air negeri, menantu sapa yg memegang CEO agensi negeri sewaktu pak mentuanya adalah MB, anak sapa yg menjadi ajk majlis bandaran tatkala ayahnya adalah MB, anak, bini dan pak mentua sapa yg menguasai sebuah parti sejak dulu kala sbg pemimpin tertinggi juga selaku wakil rakyat.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s