Malaysia Juara Baru AFF Suzuki

Menang akhirnya Malaysia selepas 14 tahun gigit jari hanya mampu tengok pasukan jiran rangkul kejuaraan tersebut sebelum ini. Berbaloi jugak usaha membina pasukan muda yg ada kredibiliti dan kemampuan.

Kemenangan besar 3-0 di Bukit jalil pada pertemuan pertama nyata banyak memberi tekanan kepada pemain Indonesia hingga memaksa mereka bermain agak aggresif dan bertali arus menyerang kubu Malaysia.

Nyata kehebatan penjaga gol muda negara telah berjaya menahan dan menyerap asakan di babak pertama perlawanan.

Kejayaan Fahmi menyelamatkan gawang sewaktu sepakan penalti ternyata tamparan hebat utk pasukan Garuda. Sekalung tahniah utk beliau.

Jaringan pendahuluan 1-0 oleh Shafee Sali boleh di kira sebagai hadiah penampar selipar jepun utk para penyokong Indonesia. he..he..

Walaupun kita kalah 2-1 gara-gara satu darinya adalah tandukan gol sendiri oleh pemain pertahanan kita, namun anggap sajalah saguhati utk meredakan gelodak emosi penyokong dan media Indonesia.

Dengan agregat 4-2 kita layak menjulang piala tersebut. Walau di ancam dgn pancaran laser belahan buah dada, makian, demostrasi dan air ajaib serta pelbagai kilauan laserbeam oleh penyokong Indonesia, namun pemain kita terutama sekali penjaga gawang negara tetap mampu menafikan jaringan besar oleh Indonesia.

Tahniah Malaysia, semoga kebangkitan ini merintis jalan yg lebih luas utk kemajuan bolasepak Malaysia. PM pun dah umumkan cuti khas hari Jumaat 31 Disember ni. Minat bola jugak PM kita tu. ha..ha.. Hidup Harimau Malaya…

One thought on “Malaysia Juara Baru AFF Suzuki

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s